Nasıl yardımcı olabiliriz?

IELTS Hakkında Merak Edilenler

Açılımı International English Language Testing System IELTS, tüm dünyada kabul gören bir İngilizce seviye belirleme sınavıdır. 9 üzerinden değerlendirilen sınavda farklı okullar ve kurumlar farklı sonuçlar istese de 6,5 genellikle hepsi tarafından kabul gören bir nottur.

British Council İngiltere, IDP ise Avusturalya tarafından yetkilendirilmiş kurumlardır. Ülkemizde her ikisi de farklı tarihlerde sınav düzenler. Dolayısıyla ihtiyaca göre tercih edilebilirler. Birinin diğerinden farklı bir notlama yapması mümkün değildir ve aynı tarihlerde girilen kâğıt kalem sınavların içeriği aynıdır.

IELTS’ten kaç almanız gerektiğine göre değişir. Positive English bu sınava girmek isteyen herkese mutlaka bir seviye sınavı uygular ve sonucuna göre nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine karar verir. Eğer beklentiniz çok düşük bir not ise (3 ve 4 gibi) kısa sürede bu notlara erişebilirsiniz. Ancak beklentiniz daha da yüksek ise (5,5-6,5) sıfırdan hazırlanmak için 2 sene yoğun İngilizce dersleri almanız gerekir.

Çoğunlukla Academic (AC) sınava girmek gerekir. General Training (GT) yalnızca özel durumlarda (göçmenlik, belirli iş pozisyonları ve bazı okulların kabulü durumunda) alınır.

Positive English’te alınan IELTS programları sonrasında mutlaka daha önceden çıkmış sınavları uygularız. Bu sınavlara ayrıca sınavı uygulayan Cambridge’in yayınevinden ulaşabilirsiniz. Sınavlar piyasada kitaplar serisi olarak yayımlanmaktadır ve belirli aralıklarla güncellenerek daha yeni sınav örnekleri kitabı çıkar.

Kağıt kalem sınavlar öğrencilere daha tanıdık ve kolay gelir ancak bu sınavların sonuçları yapıldıkları günden 13 gün sonra açıklanır. Başvuruları ise sınava 1 hafta kala biter. Eğer daha yakın zamanda sınav sonucu almak istiyorsanız bilgisayar yoluyla verilen sınavlar idealdir. Yapıldıkları günden 2-5 gün sonra sonuç açıklanır. Sınav başvuruları ise yapılacakları güne 1 gün kalana kadar yapılabilir.

IELTS UKVI sınavının normal bir IELTS sınavından içerik olarak bir farkı yoktur. Birleşik Krallık’ta eğitim almak isteyen lisans ve lisansüstü öğrencilerinden eğer “Foundation” veya “Pathway” gibi bir temel eğitim almaları istenirse girmeleri gereken bir sınavdır. Birleşik Krallık vizesini ancak bu sınav sonucuyla alabilirler.

TOEFL Hakkında Merak Edilenler

Test of English as a Foreign Language açılımına sahip olan sınav, Kuzey Amerika’da kullanılan İngilizce çerçevesinde dil seviyenizi ölçer ve buradaki okullara gitmeyi amaçlayan öğrencilerin başvurduğu okullar tarafından kabul edilmelerini sağlar.

TOEFL ETS tarafından yapılan bir sınavdır. Başvurular için ETS’nin sitesinde kişisel bir hesap oluşturulması gerekir.

Amerika ve Kanada’da her okulda geçerli olan sınav Avrupa’da ve Türkiye’de de birçok kurum tarafından kabul görür. Tüm devlet kurumları ve vakıf ve devlet üniversiteleri ortalama puan olan 80’i kabul eder. Sınav 120 üzerinden hesaplanır. Türkiye’de farklı kurumlar farklı puanları kabul edebilir.

Sınav ücreti 185 dolar olarak belirlenmiştir. Sınava online olarak yapılan başvurularda ödeme kredi kartıyla yapılır.

Ankara’da ve İstanbul’da genellikle her hafta cuma, cumartesi ve pazar günleri sınav düzenlenir. Ancak sınavın yapılacağı merkez ve tarihler sistem üzerinden kontrol edilmeli ve doğrulanmalıdır. Sınavın yapılacağı tarihler talebe göre artıp azalabilir.

Duolingo ve PTE Academic Hakkında Merak Edilenler

PTE (Pearson Test of English) dinleme, okuma, konuşma ve yazma olmak üzere dört temel dil becerisinin değerlendirildiği, bilgisayar tabanlı bir İngilizce dil sınavıdır. Duolingo English Test ise istenilen yerde istenilen zamanda online olarak girilebilecek sonuçlarının da birçok kurum tarafından kabul edildiği bir sınavdır. Sınav süresi 1 saattir ve sonuçlar 2 gün içerisinde alınabilir.

SAT Hakkında Merak Edilenler

Scholastic Aptitude Test açılımına sahip olan sınav, Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilerin girmesi gereken sınavdır.

Yapılan değişiklikle yazma becerisi tercihli hale gelen sınavda İngilizce gramer, okuduğunu anlama ve matematik becerileri ölçülür.

Hayır. Ancak 2023 yılı Mart ayından itibaren bilgisayar üzerinden merkezlerde yapılan bir sınav haline getirildi. Yazma bölümü bu tarihten itibaren kaldırıldı.

Türkiye’de birçok merkezde yapılan sınav İstanbul ve Ankara’nın yanı sıra İzmir, Bursa, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Erzurum ve Denizli gibi illerde de yapılmaktadır.

SAT Türkiye’de birkaç kez düzenlenmektedir ve sınav tarihleri yıllık açıklanmaktadır.

Bu tarihlere https://satsuite.collegeboard.org/sat/registration/international-testing/dates-deadlines linkinden ulaşabilirsiniz.

SAT, Türkiye’de ancak yabancı öğrenci kontenjanından giren öğrenciler için kabul edilen bir sınavdır. Boğaziçi, Hacettepe, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Ortadoğu Teknik, Koç ve Sabancı Üniversitelerine SAT sonuçlarıyla kabul edilebilirsiniz.

GMAT & GRE Hakkında Merak Edilenler

GRE herhangi bir mühendislik veya sosyal bilimler alanındaki bölümlerde yüksek lisans ya da doktora yapmak isteyen öğrencilere hitap ederken GMAT ise yalnızca işletme alanında yüksek lisans ya da doktora yapmak isteyen öğrencilerin alması gereken bir sınavdır.

GRE bilgisayar üzerinden ETS tarafından yapılan bir sınavdır. Sınava online başvurulur. Sınav, matematik ve İngilizce seviyesini ölçer.

GMAT, GMAC tarafından yönetilen ve Pearson VUE tarafından gerçekleştirilen bilgisayar adaptif bir sınavdır. Testi alan kişi sorulara doğru cevap verdikçe seviyeyi doğru ölçmek için sorular zorlaşır, yanlış cevap verdikçe kolaylaşır. Sınavda adayın İngilizce ve matematik seviyeleri ölçülür.

PAE Hakkında Merak Edilenler

Bilkent Üniversitesi’nin hazırlık sınıfını atlamak için şart koştuğu sınavdır. Açılımı Proficiency in Academic English olan bu sınav 3 aşamaya ayrılır. İlk aşamasında çoktan seçmeli 200 sorunun olduğu bir sınav ile Elementary’den (Başlangıç)  Intermediate (Orta) seviyeye kadar İngilizce bilen öğrenciler sınıflanır. İkinci aşama 2A ve 2B olarak ayrılır ve bu kısımlar öğrencileri Upper ve Pre-fac kurlarına yerleştirir. 2A’da öğrencinin reading (okuma), language (gramer ve kelime bilgisi) ve listening (dinleme) bilgileri ölçülür. Sınav akşamında açıklanan sonuçlara göre bu aşamayı başarıyla geçen öğrenciler son kısım olan 2B sınavına girerler. 2B’de ise adayların writing (yazma) ve speaking (konuşma) bilgileri ölçülür.

Bilkent Üniversitesi PAE’yi bir yıl içerisinde Eylül, Ocak ve Mayıs ayları olmak üzere üç defa düzenler.

Positive English, yıl boyunca tüm kurların başlangıç döneminde ve PAE’den önce Bilkent Üniversitesi öğrencileri için kur destek ve PAE atlama sınıfları açar. İstek dâhilinde dersler bire bir olarak da düzenlenebilir. 

YDS & YDT Hakkında Merak Edilenler

YDS (Yabancı Dil Sınavı) kamu kurumlarında ve devlet ve bazı vakıf üniversitelerinin hazırlık atlama sınavına eşdeğer sayılan bir İngilizce seviye belirleme sınavıdır.

YDS derslerimiz bire bir ders olarak yapılmaktadır.

YDT (Yabancı Dil Testi) üniversitelerin yabancı dil ile öğrenci kabul eden bölümlerine girebilmek için alınan bir İngilizce seviye belirleme sınavıdır.

YDT derslerimiz bire bir ders olarak yapılmaktadır.

Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Sık Sorulan Sorular

Uluslararası deneyim sadece bizim ülkemizdeki öğrenciler için değil tüm dünyada ilgi odağı oldu. Bu deneyim gençlerin hayatlarını değiştiriyor, farklı yaşam biçimlerini tanıtıyor, anlayış ve hoşgörüyü teşvik ediyor. Son yıllarda daha da popüler oldu çünkü toplumlar hem misafir etme konusunda hem de katılım konusunda daha açık.  İşverenler uluslararası deneyim ve eğitime sahip mezunlara daha fazla değer veriyor. Kendi kültürünüzü başka birinin gözünden görmek veya başka kültürleri tanımak daha açık görüşlü ve hoşgörülü olmanızı sağlıyor.

ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, İtalya, Hollanda, Fransa başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi yurtdışı eğitim için tercih ediliyor. 

Ülkeye karar verirken düşünmeniz gereken konulardan en önemlisi üniversitenin YÖK tarafından denkliğinin onaylanmasıdır.  Seçtiğiniz üniversitenin Türkiye’deki denkliğini kontrol edebilmeniz için de, YÖK’e başvuru yapmanız gerekmektedir.   

Ülke seçiminde önemli olan diğer konular:

Eğitim dili nedir? Dil yeterlilik sınavına girmeniz gerekiyor mu?

Eğitim sistemi uygun mu?

Diplomalarınız kabul ediliyor mu?

Başka hangi sınavlara girmeniz gerekiyor?

Eğitim alırken staj, çalışma imkanı var mı?

Eğitim ücretleri, bütçenize uyuyor mu?

Yaşam koşulları nasıl?

Sağlık koşulları nedir?

İklim koşulları size uygun mu?

Mezun olduktan sonra çalışma fırsatı var mı?

Öğrenci vizesi almak kolay mı?

Seçtiğiniz ülkede akrabalarınız, arkadaşlarınız var mı?

Academic Ranking of World Universities (Shanghai), 

CWTS Leiden Ranking, 

University Ranking by Academic Performance (URAP), 

QS World University Rankings  

Times Higher Education (THE) World University Ranking 

US News and World Report

https://www.macleans.ca/hub/education-rankings/ (Kanada)

https://www.theguardian.com/education/ng-interactive/2021/sep/11/the-best-uk-universities-2022-rankings (İngiltere)

Hangi bölüme başvuru yapılıyor olursa olsun, üniversitelerin öğrenci seçimlerinde öncelik verdikleri etken akademik yeterlilik ve not ortalamalarıdır. Ayrıca öğrencilerin standart sınav sonuçları, ders dışı faaliyetler, devam ettikleri akademik müfredat da çok önemlidir.

Ülkeden ülkeye, bölümden bölüme ve eğitim seviyesine göre değişir.  Genellikle

  • Başvuru Formu (online)
  • Transkript Not: ABD’de bazı üniversitelerin uluslararası belge inceleme uzmanı olmadığı için transkriptlerin denkliğini almak için özel şirketlere (WES-ECE vb) yönlendirebilirler. Diğer ülkeler de ek bilgi isteyebilirler
  • Sınav Sonuçları (lisans seviyesinde SAT, TOEFL, IELTS, bazı ülkelerin kendi sınavları vardır)

Yüksek lisans seviyesinde GRE, GMAT, TOEFL, IELTS)

  • Niyet Kompozisyonu (ları)
  • Referans Mektupları
  • Okul Profili
  • Tasarım, Mimarlık ve Sanat dalları için portfolyo
  • Performans Sanatı dallarında video ve yetenek sınavı
  • Finansal Durum Belgeleri- Banka Referans Mektubu ve Sponsor Mektubu
  • Pasaport Kopyası

 

Başvurularda en önemli konu son başvuru tarihlerine dikkat etmektir ve araştırmaya erken başlamaktır.

Avrupa ülkeleri için gerekiyor.  ABD, İngiltere ve Kanada için üniversite sınav sonucu gerekmiyor.

Üniversite ücretleri ve yaşam masrafları ülkeden ülkeye değişiyor.  Üniversitelerin sitelerinden bu bilgiye ulaşabilirsiniz.

Lisans seviyesinde burs olanakları çok azdır.  Ülkeden ülkeye değişir.  Üniversitelerin web sayfasından bu bilgiye ulaşabilirsiniz.  Yüksek lisans için TUBİTAK, Fulbright, TEV, Chevening, Jean Monnet ve diğer ülke büyükelçiliklerinin bursları en tanınmış olanlarıdır. 

ABD, Kanada, İngiltere, Hollanda ülkeleri için yurtdışı eğitim danışmanlşığı veriyoruz.